SZOCIODRÁMA

A szociodráma egy terápiás és vizsgálati eljárás, amely a mindennapi élethelyzetekben alakított társas szerepek és viszonyok felidézését és elemzését teszi lehetővé a résztvevők számára, oly módon, hogy a hétköznapi helyzeteket és ezek alternatív változatait a dráma színpadán újrajátszhatják.

A Jacob Levy Moreno által kidolgozott módszer kötődik a  Magyarországon beágyazottabb pszichodrámához és szociometriához. A szociodráma játék felépítése és technikái nagy részben megegyeznek a pszichodrámáéval, azonban a dramatikus vizsgálódás fókusza különbözik: míg a pszichodráma a protagonista előtérbe helyezésével egy-egy szerep egyéni megéléseire és az egyén életét formáló  szerepkonfliktusokra koncentrál, addig a szociodráma a társadalmi szerepek közösségi eredetére, a csoportműködésre, a szerepkonfliktusok társadalmi következményeire is koncentrál. A program szociodráma foglalkozásait a Svéd Pszichodráma Társaság egyik vezetője, a magyar származású Teszáry Judith tartja, aki nem húz merev határt a pszichodráma és a szociodráma közé, eljárását leginkább “pszicho-szociodrámaként” vagy “szocio-pszichodrámaként” definiálja.

A “Saját színház” programban a szociodráma egyszerre szolgál egyéni terápiás, csoport- és közösségépítő, valamint  anyaggyűjtési és kutatási célokat. A 15 résztvevőből álló női csoport fél éven keresztül, havi két egymást követő napon találkozik és dolgozik együtt a mezőkövesdi Kis Pipa vendéglő különtermében. Judith asszisztenseként dolgozik a csoportban Horváth Kata kulturális antropológus, és Romankovics Edit színész-drámatanár is, aki a program további szakaszában  a szociodráma játékból kinövő színházi előadás rendezője lesz.

Blog