A HIÁNYZÓ PADTÁRS

A foglalkozások a szolidaritás, a versengés és az iskolai szelekció témaköreit dolgozzák fel városi-iskolai életképek részvételi színházas megjelenítésével. A résztvevőkkel az iskolai és a társadalmi karrier összefüggéseit boncolgatjuk úgy, hogy a színpadra helyeztük azokat a fontos szereplőket, akik egy városi oktatási rendszer működéséről döntenek. Azt reméljük, hogy a színpadon megjelenített szelekciós pontok olyan drámai, kibontható helyzetek, amelyeken keresztül esély van meglátni az intézmények működését, a tanárok, önkormányzati képviselők, szakértők érveiből gesztusaiból megérteni valami fontosat az iskolából is.

A színházi előadást néhány alkalommal megszakítva lejátszuk, majd visszatérünk a darab elejére és néhány ponton visszakapcsolódunk az előadásba. A nézőknek így lesz egy első olvasatuk Attila történetéről, és lesz egy második, amikor aktívan részt vesznek a történet alakításában. A közönség javaslatainak, kreatív ötleteinek kipróbálása és továbbgondolása a társadalmi tapasztalatokról szóló absztrakt gondolkodás képességét fejleszti, végső soron a társadalmi szerepek megértésére és újragondolására tanít.

A színházi jelenetek a főszereplők improvizációiból, az ő tapasztalataik alapján születettek. A szereplők élettörténetei mellett felhasználtunk a felkeresett városokban készített társadalomtudományi interjúkat is. Nehéz, „válságos” élethelyzetek kerülnek elénk, amelyek lehetséges megoldásain közösen gondolkodunk a néző-résztvevő diákokkal. A változás előidézésében támogatnak és akadályoznak bennünket azok a fiatal roma színészek, akik megtapasztalták a színpadon bemutatott élethelyzeteket.