KÖZÖSSÉGI FALFESTÉS

A közösségi falfestés hosszú pedagógiai és közösségerősítő folyamat, amely azt segíti, hogy az elsősorban képekben gondolkodó helyszínspecifikus színház számára közös ízlést alakítsunk ki a négy kistelepülés lakóival. Eleinte kétheti, később havi rendszerességgel találkozunk, hogy képzőművészeti alkotásokat hozunk létre az ÁLOM témájára.

A hat hónap során a résztvevők fokozatosan tapasztalják meg a szabad alkotás örömét és veszik birtokba a vizuális gondolkodás új formáit, miközben nem csak saját egyéni képzeteiket teszik láthatóvá, hanem kidolgozzák közös vízióikat is. A drámás reflexiókkal kiegészített folyamatot egy falfestmény megfestésével zárjuk le. Eddigre a résztvevők bátran ki tudják fejezni magukat képekkel, színekkel, szavakkal, tudnak bánni különböző anyagokkal, eszközökkel, kis és nagy felületekkel, a csoport egészében pedig letisztulhat az a közös ízlés és vízió, amelyet a falfestmény sűrítetten jelenít meg.

A falfestmény megtervezésénél azonosítjuk, hogy mit szeretnének üzenni, s hogy a korábban feldolgozott témáinkból mi kerüljön a kompozícióba. A résztvevők egyénileg kapnak a falfelülettel méretarányos papírt, és – mint egy meséhez az illusztrációt – elkészítik a festményjavaslataikat. Az egyéni tervek alapján újrakomponáljuk, finomítjuk, hogy a falon mit kívánunk viszontlátni. A kiválasztott falfelület(ek)et a település(ek) központi részén, az alkotók számára később is látható helyen kell megtalálnunk, hogy minden alkalommal, amikor az alkotók viszontlátják a munkájukat, felidéződjenek bennük azok az önerősítő élmények, amelyeket alkotás közben éltek meg.

Fotó: Csoszó Gabriella

Blog