ELVESZETTEK – A HIÁNYZÓ PILLANAT

Egy fiatal társaság épp karácsonyra készül, míg kint hatalmas hóvihar tombol. A ház előtt váratlanul menekültek bukkannak fel, akiknek a fiatalok – magától értetődő módon – segíteni szeretnének. A segítségnyújtásban azonban valami akadályozza őket…

A 2014 szeptemberében létrehozott részvételi színházi program ismét a szolidáris társadalmi cselekvés lehetőségeit keresi. A játékot egy szociológus, Luc Boltanski Éjszakák c. színdarabjának átírásával hoztuk létre. A színház nyilvános terében az egyéni és közös cselekvés elakadás-élményeiből kiindulva dolgozzuk fel a bizalom és bizalmatlanság témáját, az aktivitás és a passzivitás társadalmi jelentéseit.

ELVESZETTEK – A HIÁNYZÓ PADTÁRS ÚJ RÉSZVÉTELI SZÍNHÁZ A “CIVIL ELKÖTELEZŐDÉSRŐL”

elveszettek_plakat_v5

A program célcsoportját a középiskolás diákok és felsőoktatási hallgatók mellett civilszervezetek olyan munkatársai alkotják, akik a diákok és a fiatalok „passzivitására” panaszkodnak. Az előadás aktivistáknak és (a passzívnak gondolt) diákoknak ad lehetőséget arra, hogy aktívan gondolkodjanak arról, hogy „mi a passzivitás?” A kapcsolódó kérdéseket – Mit tekintsük azonnali cselekvési felelősségnek? Mit jelent az „akadály”? Miként azonosítsuk a cselekvés megfelelő és elmulasztott pillanatait? – a drámatanárok és az amatőr színészek segítenek kibontani a közönségnek. A résztvevő közönség válaszait fotós alkotások örökítik meg.

2016 februárjában és márciusában Pécsen és Szegeden tartunk színházi előadásokat olyan civilszervezetek tagjainak és munkatársainak, akik hátrányos helyzetű emberekkel dolgoznak. A civileknek szóló előadásokat követi a találkozás a fiatalokkal, ahol a civilek a középiskolásoknak szóló előadás megfigyelőiként lehetnek jelen. Az előadások a részvételi színház eszközeivel fórumot hoznak létre annak érdekében, hogy felnőttek és fiatalok közösen tapasztalják meg, mit jelent a közügyekhez hozzászólni.